Autoverzekeringen zijn een belangrijk onderdeel van het bezit van een auto. Ze beschermen je tegen financiële verliezen in geval van een ongeval, diefstal of andere schade aan uw auto. Er zijn echter veel verschillende soorten waarborgen waardoor het moeilijk kan zijn om te begrijpen welke u nu nodig heeft en welke niet echt.
Welke waarborgen bestaan er
De meest voorkomende waarborgen zijn:
- Burgerlijke aansprakelijkheid (of BA): deze waarborg is verplicht in België van zodra u zich op de openbare weg begeeft en biedt dekking voor schade die u veroorzaakt aan anderen.
- Kleine omnium: verzekert u tegen glasbraak, brand, diefstal, storm en aanrijding met dieren.
- Volledige omnium: bijkomend aan de waarborgen die reeds vervat zitten in een kleine omnium is hierdoor ook schade door eigen fout en schade door onbekenden gedekt.
- Ongevallen bestuurder: in het ergste geval zijn er gekwetsten of zelfs dodelijke slachtoffers tgv een auto ongeval. Vermits je als bestuurder van een motorrijtuig géén zwakke weggebruiker bent is het belangrijk om je als bestuurder ook te verzekeren tegen financiële verliezen tgv een ongeval in fout. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van beroepsinkomsten en dergelijke.
- Pechverhelping: in eender welke pech situatie u ook verzeild zou geraken kan je dan beroep doen op bijstand. Als je wagen bijvoorbeeld niet start of ben je zonder brandstof gevallen, je sleutels verloren, ... dan komt men je verder helpen en heb je meestal ook recht op een vervangwagen indien nodig
- Rechtsbijstand: indien je een advocaat of expert nodig hebt, zal deze waarborg hiervoor tussenkomen. Wij raden steeds aan om deze waarborg in een afzonderlijke polis te onderschrijven bij een gespecialiseerde verzekeraar, bijvoorbeeld bij DAS.
Hoe kiest u de juiste autoverzekering
Het kiezen van de juiste autoverzekering hangt af van uw specifieke situatie. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een autoverzekering:
- Hoe oud is je wagen? Oudere auto's hebben vaak minder waarde, dus een volledige omnium verzekering kan overbodig zijn.
- Hoeveel rijdt u? Hoe minder km's, hoe goedkoper.
- Hoe sterk is de motor van uw auto, hoe zwaarder, hoe duurder de verzekering.
- Is je wagen uitgerust met veiligheidsopties, zoals een adaptieve cruise control, lane support, dode hoekwaarschuwing, ... Hierdoor kan je extra kortingen bekomen
Zo zijn er nog een heel aantal zaken om rekening mee te houden.
Maak dus zeker een afspraak om de perfecte verzekering voor jouw situatie te bespreken.