Ruim 25% van de bevolking huurt een woning en dat is een percentage dat ieder jaar groeit. Maar welke verzekeringen dien je als huurder te hebben?
Omdat je als huurder de verantwoordelijkheid hebt om het gehuurde pand in oorspronkelijke staat terug te geven na het aflopen van de huurovereenkomst is een brandverzekering zeer raadzaam.
Is een brandverzekering verplicht?
Of een brandverzekering verplicht is wanneer je een woning gaat huren, hangt af van waar je precies wil gaan wonen. In Vlaanderen is een brandverzekering verplicht sinds 1 januari 2019, terwijl dit in Wallonië al langer het geval was. In Brussel daarentegen is een brandverzekering als huurder nog steeds niet verplicht, maar wel ten zeerste aangeraden. De brandverzekering is trouwens verplicht door het Vlaams Woninghuurdecreet voor zowel de huurder als verhuurder.
Wat is 'afstand van verhaal´?
De eigenaar van het pand beschikt ook over een brandverzekering en kan opteren voor de uitbreiding ´afstand van verhaal´. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat de brandverzekeraar van de eigenaar afziet van zijn verhaalsrecht op de huurder, maw dat deze de uitgekeerde schadevergoeding niet bij de huurder zal verhalen.
Hierdoor hoeft de huurder zijn huuraansprakelijkheid voor het gebouw niet zelf te verzekeren. Het is wel aan te raden dat de huurder dan nog steeds zelf een brandpolis afsluit voor zijn eigen inhoud.
Is mijn inboedel verzekerd met een brandverzekering?
Niet standaard. Het nemen van een brandverzekering is in de eerste plaats verplicht om ervoor te zorgen dat u als huurder niet voor hoge kosten moet opdraaien bij schade aan de huurwoning. Toch is een brandverzekering afsluiten ook interessant voor het beschermen van je eigen inboedel. Dit kan makkelijk aan de polis worden toegevoegd. Bijkomend kan je ook eventueel de waarborg diefstal en rechtsbijstand onderschrijven.
Waar op letten bij het afsluiten van een brandverzekering?
Een brandverzekering kan op veel verschillende manieren opgesteld worden, bijvoorbeeld op eerste risico of volgens goedgekeurde expertise, ... belangrijk hierin is om er zeker van te zijn dat er afschaffing is van de 'evenredigheidsregel'.
Meestal kan er ook geopteerd worden voor een 'plaatsenstelsel', zodat u enkel het aantal plaatsen en soms een aantal andere criteria van de woning dient door te geven waardoor er geen kapitaal dient bepaald te worden voor het gebouw en deze 'evenredigheidsregel' automatisch wordt afgeschaft. Zo ben je steeds correct verzekerd.
Naast het afsluiten van de verzekering voor het gebouw (je huuraansprakelijkheid) is het raadzaam om enkele zaken toe te voegen aan je polis. Denk maar aan het verzekeren van je inboedel, een eventuele diefstalverzekering, ...
Een goede polis zal tevens de waarborg ´verhaal van derden´ voorzien. Deze laatste zorgt ervoor dat ook de schade bij buren verzekerd is wanneer hun woning schade heeft opgelopen als gevolg van een brand of lek in jouw huurwoning.
Brandverzekering afsluiten voor je huurwoning?
Ben je van plan een woning te huren en wens je meer informatie omtrent een brandverzekering? Contacteer ons om jouw verzekeringen te bespreken.