Het is altijd leuk om mee te kunnen drinken op een feestje, maar ben je op de hoogte van de gevolgen?
Enerzijds is er de boete die je dient te betalen in geval van een politiecontrole, maar anderzijds loop je het risico dat bij een ongeval of schade je verzekeraar de schade bij je komt verhalen. Als er dan bv schade is aan de tegenpartij, kan dit snel heel duur worden.
Mag de verzekeraar zomaar altijd de schade bij mij komen verhalen?
Nee, gelukkig niet. De verzekeraar dient te bewijzen dat je als bestuurder vanwege je dronken zijn dit ongeval hebt veroorzaakt. De bewijslast zit dus bij de verzekeraar.
Heb je een ongeval? Verwittig ons dan best steeds zo snel als mogelijk.
Op dat moment kunnen we je bijstaan bij de aangifte en laten weten welke foto’s en documenten nodig zijn. Vul ook zeker het aanrijdingsformulier in en bezorg het ons tijdig. Let zeker op met de kruisjes in het midden, deze bepalen mee de aansprakelijkheid.
Blijf ik verzekerd in omnium (schade aan je eigen voertuig) na het drinken van alcohol?
Door een uitspraak van het Hof van Cassatie in 2016 kunnen verzekeraars chauffeurs onder de invloed van alcohol niet langer uitsluiten voor hun omniumverzekering. Het is dus opnieuw aan de verzekeraar om aan te tonen dat er een oorzakelijk verband is tussen het consumeren van alcohol en het ongeval om je eigen schade niet te kunnen vergoeden.
Zijn er dan verder andere gevolgen als ik onder invloed van alcohol ga rijden?
Als je een veroordeling hebt wegens het rijden onder invloed, kan het zijn dat toekomstige verzekeraars je niet langer willen accepteren. Ook je eigen verzekeraar heeft het recht om de verzekering op te zeggen na schade.