oktober 14, 2020

thought-catalog

Aanvullende pensioenopbouwverzekering

De aanvullende pensioenopbouwverzekeringen voor zelfstandigen en bedrijfsleiders zijn meer dan ooit interessant in tijden van bedrijfsbeleggingen met lage rendementen. Naast een zekerheid van inkomen op pensioengerechtigde leeftijd gaat het hier om fiscaal vriendelijke verzekeringen.

Over welke verzekeringen gaat het hier?

Elke zelfstandige of hij nu een vennootschap heeft of niet, kan een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) afsluiten. De maximum jaarlijkse premie in 2019 was 8,17% (9,40% voor het Sociaal VAPZ) met een maximum aan premie van 3.291,30 euro (3.786,81 euro voor het sociaal VPAZ) per jaar. Een Sociaal VAPZ betaalt  naast een pensioen- en overlijdenskapitaal ook nog een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid en invaliditeit uit, alsook de vrijstelling van premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid en invaliditeit. Het fiscaal voordeel van het VAPZ hangt af van de marginale belastingvoet. Dat is het tarief dat toegepast wordt op de hoogste schijf van de beroepsinkomsten. Je betaalt ook minder sociale bijdragen omdat  de belastbare basis vermindert met de premie die je voor je verzekering VAPZ betaald hebt.  In totaal kan je daardoor tot 64% van je storting recupereren.
Het eindkapitaal op de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd wordt belast volgens het principe van de fictieve rente.  Dat wil zeggen dat een bepaald percentage  (3,50% à 5% naargelang de leeftijd op het moment van de uitkering ) van het kapitaal wordt belast in de personenbelasting gedurende 10 of 13 jaar.

Als je een zelfstandige in een vennootschap bent en een regelmatige maandelijkse vergoeding ontvangt, kan je in cumul met het VAPZ ook een Individuele Pensioentoezegging (IPT) afsluiten. Als je om budgettaire reden moet kiezen tussen een VAPZ en IPT, wordt er aangeraden om met een VAPZ te starten.

Een IPT heeft ook aanzienlijke belastingvoordelen: De premies betaald door de vennootschap zijn aftrekbaar als beroepskosten zolang de regel van 80% wordt nageleefd. De berekening van de 80% regel is geen sinecure: de som van het wettelijk pensioen en de aanvullende pensioenen in de 2e pijler mag, omgerekend naar jaarlijkse rente, niet hoger zijn dan 80% van het gemiddeld inkomen van de laatste 3 jaar als zelfstandige. Zoiets bereken je niet met een eenvoudige simulatietool op internet., Doe hiervoor een beroep op een verzekeringsmakelaar.
De zelfstandige bedrijfsleider krijgt op het einde van het contract een pensioenkapitaal dat aan een voordelig forfaitair tarief belast wordt. Wordt het kapitaal uitgekeerd op de wettelijke pensioenleeftijd en ben je tot dan professioneel actief gebleven, dan betaal je slechts 10% belastingen. In het andere geval is het 16,5% tot 20%.
Ben je een zelfstandige zonder vennootschap, dan kan je boven op het VAPZ sinds 2018 een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten. Je krijgt een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premie zolang de 80% regel nageleefd wordt. Op het einde van de rit en bij het wettelijke pensioen betaal je in het beste geval 10% belasting op het eindkapitaal, en zoals bij alle ‘tweedepijlerpensioenverzekeringen’, te vermeerderen met de gemeentebelastingen, de Riziv- (3,55%) en de solidariteitsbijdrage (0 tot 2%).

Goed instrument om vastgoed te kopen

Bovenvermelde tweedepijlercontracten zijn ook een goed instrument om als volle eigenaar een woning of een tweede, derde,… verblijf aan te schaffen. Met andere woorden, je hoeft niet op je pensioengerechtigde leeftijd te wachten om eerder van je spaarreserves te genieten.

De wetgever laat het alleszins toe voor aankopen en verbouwingen in België en het buitenland (EU+ Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) én voor de terugbetalingen van leningen.

Je kunt deze verzekeringen op drie verschillende manieren gebruiken om je vastgoed te financieren: als voorschot, voor de wedersamenstelling van een hypothecair krediet of als pand.
Aarzel niet om met je verzekeringsmakelaar contact op te nemen voor meer info over deze verschillende formules. Hij staat je met raad en daad bij.

BronNextmove

pensioen

De Belgen liggen wakker van hun pensioen

De Belgen hebben gelijk als ze wakker liggen van hun pensioen. Zelfs met de intenties van de nieuwe regering om tegen 2024 de pensioenen op te trekken in de richting van 1.500 euro (al dan niet netto) zijn de pensioenuitkeringen in België veel lager in vergelijking met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Luxemburg.

Dat is ook de reden waarom de Belgische overheid elke Belg, jong en oud, stimuleert om aan extra-pensioenopbouw te doen met een gunstige fiscaliteit. Een gunstige fiscaliteit door aftrekbaarheid van de premies én door een gunstige belastingheffing op het einde van het contract bij uitkering op pensioengerechtigde leeftijd.

Je kan bijvoorbeeld met pensioensparen beginnen vanaf je 18e verjaardag. Er zijn twee plafonds in het pensioensparen. in 2020 is dit 990 euro met 30% fiscaal voordeel en 1.270 euro met 25% fiscaal voordeel. Wie aan pensioensparen deed in 2020, kon dus maximum 1.270 euro storten onafhankelijk van je inkomen.  Met andere woorden, naast het rendement dat het pensioensparen oplevert, krijg je een maximum belastingvermindering van 317,50 euro.

Voor het pensioensparen is de belastingvoet op het eindkapitaal 8% via een anticipatieve heffing op je 60e.

Je kan het pensioensparen combineren met het lange termijnsparen (levensverzekering), waarop je in 2020 van een aanzienlijk belastingvoordeel tot 717 euro kan genieten ( max 30% op een maximum storting van 2.390 euro) afhankelijk van je inkomen. Dit op voorwaarde dat er nog ruimte vrij is in je fiscale korf. Deze korf kan al opgevuld zijn door de lasten van je hypothecaire lening. De wetgeving hieromtrent hangt af van gewest tot gewest.

Voor het lange termijnsparen is de belastingvoet op het eindkapitaal 10% via een anticipatieve heffing op je 60e.

Daarbij komt het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Deze verzekering dient voor diegenen die nog geen of in beperkte mate toegang hebben tot een opbouw van een aanvullend pensioen of een groepsverzekering via de werkgever.

De bijdragen van de VAPW worden dus ingehouden van het nettoloon van de werknemer. De bijdrage is beperkt tot maximum 3% van het referentieloon of tot maximum 1.620 euro als 3% van het referentieloon lager zou zijn dan 1.620 euro. De belastingvermindering voor de stortingen bedraagt bij het VAPW 30%, hetzelfde tarief als voor pensioensparen voor een storting van 990 euro.

De eindbelasting op leeftijd van het wettelijk pensioen bedraagt 10,9%.

Op www.mypension.be kan je zien hoeveel premie je kan storten voor het VAPW. Evenals een schatting van je pensioen, die je op pensioengerechtigde leeftijd zal ontvangen. Je verzekeringsmakelaar helpt je graag met het zoeken naar de informatie als je niet vertrouwd bent met deze website.

Voor meer info, contacteer ons snel.

vinkje thumb_5

Voor wat staat ‘het blauwe vinkje’?

Je ziet ‘het blauwe vinkje’ met de slogan ‘Je Makelaar, Je beste Verzekering’ overal. Op straat, op lichtbakken, op affiches in de bushokjes, ... Je stelt je wellicht de vraag wat ‘het blauwe vinkje’ of het ‘V’tje’ betekent ?

Van waar komt ‘ het blauwe vinkje’? Aanvankelijk was het een teken van aanvaarding van het voorstel of het advies van de  professionele en onafhankelijke verzekeringsmakelaar door de klant. Met de tijd groeide het ‘V’tje’ uit tot een label of een symbool dat staat voor de expertise van de onafhankelijke makelaar in je buurt.

Waarom kiezen particulieren en ondernemingen zo massaal voor de verzekeringsmakelaar?

De verzekeringsmakelaar is immers met voorsprong de referentie op de markt van verzekeringen. Hij heeft lengtes voorsprong op de banken, de exclusieve verzekeringsagenten en de internet-verzekeringsmaatschappijen. Verzekeren is zijn vak. Net zoals je voor bepaalde aankopen of diensten bij een specialist in de buurt aanklopt omwille van de kwaliteit en het aanbod, ga je voor je verzekeringen bij een verzekeringsmakelaar in je buurt. Waarom?

Eerst en vooral omwille van zijn competentie. De verschillende risico’s zijn complex. Het is dan ook belangrijk dat de juiste verzekeringen gevonden worden voor de verschillende risico’s, zowel voor particulieren als voor ondernemingen. Het afsluiten van een verzekering begint met een professioneel advies. Complexe risico’s zorgen ervoor dat verzekeringen meer dan standaardproducten zijn. Bovendien is het handig dat een specialist de kleine lettertjes in de voorwaarden in mensentaal vertaalt.

Daarbij komt zijn beschikbaarheid en zijn bereikbaarheid, zowel fysiek als digitaal. Vooral de bereikbaarheid (fysiek en digitaal) is belangrijk, omdat banken bijvoorbeeld lokale kantoren sluiten én omdat andere marktspelers alleen maar de digitale troeven uitspelen. Bij de verzekeringsmakelaar profiteer je van 2 voordelen: het menselijk contact en de 100% bereikbaarheid via digitale kanalen.

Onafhankelijkheid is ook een belangrijke troef. De verzekeringsmakelaar is onafhankelijk, is niet in dienstverband bij een maatschappij en werkt met verschillende verzekeringsmaatschappijen. Hij heeft als het ware een waaier van aanbiedingen. Een verzekeringsagent of een bank daarentegen werkt met één maatschappij waardoor het aanbod beperkt is.

Onafhankelijkheid is des te belangrijker bij een schaderegeling. Wanneer er betwistingen zijn bij een brandschade bijvoorbeeld, zal hij niet nalaten om een tegenexpertise aan te vragen om je belangen te verdedigen. Of eventueel de rechtsbijstandsverzekering inschakelen wanneer de verzekeringsmaatschappij haar verplichtingen niet nakomt.

Steeds goed verzekerd

VERZEKERINGEN MARCO BAETEN BVBA

Meierstraat 15
3300 TIENEN
FSMA - Ond.nr. 0687.781.468

Openingsuren

Ma, Di, Do en Vrij9:00 - 12:00 & 14:00 - 17:30
Woensdag9:00 - 12:00

Wij zijn altijd open, maar enkel op afspraak